Upoznajte se sa osnivačicom Škole fotografije u Zenici?

Moje ime je Dijana Muminović.

Dijana Muminović s ponosom sebe naziva bosansko-američkom dokumentarnom fotografkinjom, jer je njeno vrijeme uvijek podijeljeno između dva kontinenta: Bosne i Amerike.

Dijana je zavrsila bachelor fotonovinarstva Western Kentucky University, a na Ohio University je zavrsila Master iz vizuelnih komunikacija. Oba mjesta su je oblikovala da postane nagrađivana fotoreporterka. Vise na: dijanaphoto.com

Uvijek sam bila vođena k stvaranju. Zbog toga sam osjetila potrebu da se nakon magistarskog programa vratim u Bosnu i otvorim Školu fotografije-jedini foto program u Bosni i Hercegovini koji nudi časove fotografije svim članovima zajednice bez obzira na godine. Ponosno što vidim da mješavina generacija dolazi na nas program. Baka sa unukom, majka sa dvije kćerke, srednjoškolci, studenti, oni koji su otišli u penziju oni koji pronalaze mir u fotografiji i mladi koji u tome vide budućnost. U posljednje tri godine ovaj program je jedno od mojih najvećih postignuća.

Radovi i djela .

  • Dijanini radovi u posljednjih petnaest godina su fokusirani na priče o imigraciji, ljudskim pravima, posljedicama rata i ljudima u BiH.
  • Prva samostalna izložba i prvi javni govor bili su u zgradi Kongresa, Washington, D.C., Sjedinjene Americke Drzave, 2010. Od tada je Dijanino djelo bilo izloženo u Senatu Italije, Rich Mix Londonu, Engleska, WKU, Gradskom muzeju Zenica, New Yorku i uskoro i u Spaniji.
  • Jedna od fotografija koju je Dijana snimila 2009. godine, sada se nalazi na naslovnici knjige Our Bodies, Their Battlefield “Naša tijela, njihova bojišta”, autorke Christine Lamb (koautorica knjige “Ja sam Malala”).
  • 2015. godine dokumentovala izbjeglice iz Sirije, još jedno izvanredno iskustvo koje je rezultiralo gostujućim predavačem na temu „Rat, mir i fotografija“, na raznim univerzitetima, uključujući Allegheny College, Ohio University, University of South Florida, Western Kentucky University.
Radovi i djela

Tedex, mentorstvo i programi.

  • Godine 2020. Dijana je govorila na TEDx -u u Bosni, govoreći o fotografiji i ljudskim vezama (TEDx in English).
  • Dok je završavala master studije vizuelne komunikacije na OU, Dijana je bila mentor Atinskom fotografskom projektu (APP), podučavajući ljude kojima fotografija pomaže u oporavku mentalnog zdravlja. Sličan program planiran je u Zenici, Bosna i Hercegovina, te fotografiranje za osobe sa oštećenim sluhom.
  • Dijana je 2018. bila u upravnom odboru za “Bosnia Historic Project” tokom Međunarodne godine Bosne na WKU -u, gdje je akademska godina bila posvećena BiH. Te godine je jedanaest profesora posjetilo Bosnu, uključujući Dijaninog bivšeg profesora gosp. James Kenneya.
  • Godine 2019., profesor i mirotvorac, Dr. Hiba sa Universiry of South Florida, koju je Dijanu srelo samo jednom dok je razgovarala sa njegovim razredom, posjetio je Bosnu sa svojom suprugom, Jeanne Tavers, profesoricom plesa. Jeanne je vodila/koreografirala Dijaninu ličnu priču “Ja sam izbjeglica” (minuta 30:30).